Меню
Търси
en
Промоции
Мебели

Правилната стойка е от съществено значение за здравето ви

Знаете ли, че работата на бюро може да бъде опасна за здравето ви?

Седенето продължително време се очертава като сериозен здравен проблем по целия свят през последната година. Вместо стоенето по цял ден на бюро, все повече се обмислят варианти за редуване на работа в изправено и седнало положение. Затова е важно, докато седите да се уверите, че го правите по най-добрия за гръбнака ви начин.

1. Проверете позата си

Седнете възможно най-близко до бюрото си, като горната част на ръцете ви трябва да бъде успоредна на гръбнака, а ръцете ви спокойно да си почиват на повърхността на бюрото. В тази позиция проверете дали лактите ви са под ъгъл от 90 градуса. Ако не са, преместете стола си нагоре или надолу, колкото е необходимо. Уверете се, че краката ви са свити в коленете също на 90 градуса. Опитайте се да поддържате тази идеална седяща позиция колкото е възможно по-дълго. Ако усетите, че се отпускате, си починете като станете и се раздвижите.

 


2. Внимавайте за височината на стола

В края на деня, глезените на средностатистическия човек се подуват с около 6 до 8 процента. Ако имате проблеми в гърба, краката или с кръвообращението, подуването може да бъде от 10 до 15 процента. Седенето в стол, който е твърде висок може да увеличи риска от подуване на глезените. Седалка с височина от 40 до 53 сантиметра от земята е подходяща за повечето хора. За да проверите дали столът ви не е твърде висок, плъзнете пръста си под бедрата в предната част на седалката. Ако можете да го направите без усилие, столът ви е с подходящата височина. Ако разстоянието между бедрото и стола ви е по-малко от един пръст, столът ви е твърде висок.

 


3. Повдигнете работния плот при необходимост

Ако сте висок повече от средното и разстоянието между бедрата и седалката е повече от един пръст, обмислете възможността да повдигнете височината на бюрото си. Това ще ви позволи да вдигнете и стола си на по-подходяща височина, което ще намали напрежението в гърба.

 


4. Проверете дълбочината на седалката

Дълбочината на седалката най-вероятно не е това, за което мислите често, но правилната дълбочина може да предотврати проблеми с гърба. Тя зависи от дължината между задния и предния ръб на седящото място. За да проверите коя е подходящата дълбочина на седалката, първо се облегнете хубаво назад в стола си. Проверете пространството между предния ръб на стола и горната част на прасците с помощта на юмрука. Ако можете да вместите целия си юмрук в това пространство, то е достатъчно за правилното кръвообръщение. Но ако не можете, вашият стол вероятно е твърде дълбок. Да преместите облегалката напред, да си подложите възглавничка или дори руло хартия в долната част на гърба, или пък да си купите нов офис стол са някои от възможни решения на проблема.

 

 

5. Погрижете се за гърба си

Опората за гърба е основен акцент при повечето ергономични офис столове, но какво точно прави един стол достатъчно добър в поддържането на гърба ви?

В идеалния случай, вашият стол трябва да прави няколко неща: да ви осигурява опора за гърба при ъгъл приблизително 90 градуса и да разполага с възглавничка, която да държи долната част на гърба ви напред, когато се облегнете назад. Именно тази опора за долната част на гърба е важна, за да се предотврати прегърбването и да се намали напрежението. Като се има предвид това, облегалката на идеалния ергономичен офис стол трябва да е широка обикновено между 30 и 48 сантиметра.

 

 

6. Внимавайте за позата си

Много често, офис служителите имат стол с чудесна облегалка, но не се възползват от това предимство, защото стоят на ръба на стола. Направете съзнателно усилие да държите гърба си назад към облегалката, и избягвайте изхлузването напред и изгърбването. Те причиняват допълнителен стрес върху прешлените и долната част на гърба.

 

 

7. Внимавайте за височината на монитора си

След като сте нагласили стола си спрямо височината на бюрото, краката ви са разположени удобно, а гърбът ви има опора, затворете очи и поемете дълбоко въздух. Небрежно погледнете напред както сте със затворени очи, тогава ги отворете - погледът ви трябва да пада точно в центъра на монитора. Нагласете го спрямо нивото на очите си. Ако трябва да повдигнете лаптопа си, може да използвате за подложка книги или дори малка кутия. Така ще намалите възможността за болка във врата.

 

8. Нагласете облегалките за ръце

Облегалките за ръце играят важна роля за намаляване на болката във врата и раменете, и ви предпазват от възможността да се прегърбите напред в стола си. Нагласете облегалките така, че ръцете ви да са леко повдигнати към раменете. Това ще позволи на облегалката да бъде опора за лакътя и така да отнеме тежестта от раменете. Вероятно след като направите тези промени, вие в края на краищата ще решите, че имате нужда от нов офис стол. Ако отидете да купувате нов стол, ще искате да се съобразите с много фактори, включително височина, широчина и дълбочина на седалката, материали, облегалки за ръцете и гърба, опора за прешлените и възможност за въртене на стола.

Онлайн решаване на спорове © 2003-2024 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!