Bittel Bittel

Търси
Категории
Разширено търсене
Меню
Промоции
Мебели
Outlet

Какво се крие в любимия ви диван? Видове пълнеж при меката мебел и разликите между тях.

Един от основните въпроси, които трябва да ни вълнуват при покупката на мека мебел е какви материали са използвани за изработката и по-точно - какъв е пълнежът. Защо това е толкова важно? От това зависи твърдостта/мекотата и съответно удобството на един диван, а също и колко дълго ще запази първоначалния си вид, без да се деформира. За да ви помогнем при избора, ще разгледаме най-използваните материали за пълнеж, a заедно с техните силни и слаби страни, а вие може да прецените кое е най-подходящо за вас.

Видове пълнеж при меката мебел
Видове пълнеж при меката мебел

Пружини – може да ги наречем класика в жанра. В миналото вътрешността на всички дивани се е изработвала от пружини. Ако се замислихте дали и вашият диван е с такива, пипнете го с ръка и при лек натиск ще усетите пружините наредени близо една друга. Като цяло, диваните с пружини са една идея по-твърди от останалите.

Пружините биват два вида – зависими и независими. При първия вид, пружините са преплетени една в друга, но по този начин стоят по-твърди, поради което вече почти не се използват. При втория вариант, всяка пружина е облечена самостоятелно в торбичка. Това осигурява по-голямо удобство и комфорт, защото по този начин отделните пружините поемат извивките на вашето тяло.

Пенополиуретанова пяна или така наречения дунапрен е другият основен материал, от който се изработва мека мебел. Той има клетъчна структура и се състои от много на брой пори, през които въздухът може да циркулира свободно. Материалът се отличава с по-голяма еластичност и висока плътност, благодарение на което запазва своята форма във времето. Материята не попива влага и не задържа миризми, като същевременно с това обещава максимален комфорт. Основно предимство на материала е, че той не задържа прах. Още при самото му производство се обработва с антибактериално и противогъбично средство, като това го прави подходящ за хора с алергии или здравословни проблеми.

Видове пълнеж при меката мебел

HR дунапрен (съкратено от английски highly elastic) - преведено буквално означава високо еластичен. Това е още един вид дунапрен, който се отличава с по-голяма плътност от обикновения и се изработва по съвременна технология. Отличава се с висока издръжливост на деформации и дълъг живот. При него отново наблюдаваме пореста структура и постоянна циркулация на въздух.

Друг материал използван за пълнежа на меката мебел е синтетичния пух. Той представлява влакно, изработено от силикон и има свойството за минути да възстановява първоначалната си форма след използване. Отличава се с високо качество и надеждност и се използва главно за запълване на възглавници, подглавници, подлакътници и други.

За вътрешността на диваните, може да се използва и синтепон. Това е лек, нетъкан материал, който е съставен от полиестерни влакна. Неговото основно предимство е, че е хипоалергенен, което го прави изключително подходящ за детски стаи или хора с алергии.

Освен изброените по-горе материали, през последните години, все повече производители предлагат дивани с естествен пълнеж, като за целта се използва предимно гъши пух. Цената на тези материали обаче води до оскъпяване и поради тази причина, подобни мебели се изработват предимно по поръчка.

 1. Alcatel
 2. BroadLink
 3. Dahua
 4. Dewalt
 5. Mitsubishi Heavy
 6. Xiaomi
 7. Motorola
 8. Yuneec
 9. AUX
 10. Fibaro
 11. Carmen
 12. Cobra
 13. Daikin
 14. General
 15. Gree
 16. Toshiba
 17. Nippon
 18. Farfisa
 19. Fujitsu
 20. Gigaset
 21. Mitsubishi
 22. Panasonic
 23. Uniden
Онлайн решаване на спорове
© 2003-2020 - Bittel Всички права запазени.
Дизайн и програмиране: StudioX