Bittel Bittel

Търси
Категории
Разширено търсене
Меню
Промоции
Мебели

Да поседнем… и полегнем – дивани и фотьойли с релакс механизъм

Мебелите с релакс механизъм, или както са по-известни в англоезичния свят – реклайнъри – не са новост по нашите земи. Разнообразие от модели се предлага от доста години на пазара ни и има клиенти, които се наслаждават на комфорта на този тип мебели отдавна. Все още обаче фотьойлите и диваните с релакс механизми се считат като че ли повече за екзотика, отколкото за практична и комфортна ежедневна мебел. Добре, че сме ние, за да внесем яснота по въпроса и да разсеем митовете за екзотичност и непрактичност на тези удобни средства за сядане (и полягане).

Първите исторически данни за реклайнър (или по-скоро мебел с подобни функции) датират от 1850-та година. Френски майстори на мебели подаряват на Наполеон стол с релакс механизъм. Но не на онзи Наполеон с Ватерло и Св. Елена, а на племенника му – Наполеон III. И не стол с релакс механизъм, а легло, което се преобразувало в диван и в стол. Нямало много общо със съвременните релакс мебели, но поради възможността за сядане и полягане го считаме за прародител на реклайнърите. През 1928г. двама американци, Набуш и Шумейкър патентоват дървен стол с механизъм, а съвременният облик на меката мебел с релакс механизъм е дело на Д. Калдемайър през 1959г. Неговият дизайн е използван при креслата в космическите мисии Mercury, Gemini и Apollo. В стаята за предполетен релакс астронавтите са почивали в реклайнъри, като дори има документални кадри за това, пресъздадени по-късно в космическия епос Аполо 13 с Том Ханкс.

Съвременният дизайн на меката мебел с релакс механизми може да се нарече превъплъщение на идеята за комфорт и лукс. Характеризират се със сравнително големи размери, като седалката, облегалката и подлакътниците приличат на обемни меки възглавници, в които тялото комфортно „потъва“. Релакс механизмът се активира чрез ръчка или бутон и се състои в издърпване на облегалката назад и повдигане на опора за краката.

Целта на меката релакс мебел е да бъде наистина средство за тотална релаксация. Сядайки в нея да потъвате сякаш в безтегловност. Без компромиси по отношение на комфорт, мекота и удобство. Съвършенният уред за седене. Дали пред телевизионния приемник, или с книжка в ръка, а може би просто с чаша в ръка и добра компания до себе си - изборът е ваш.

Интересни екстри внедряват някои от производителите на мека мебел в своите дивани и фотьойли с релакс механизми, за да ги направят още по-функционални и атрактивни. Някои любопитни и практични – други шокиращи. Поставки за чаши и чинии, сгъваеми масички, вградено осветление или озвучаване са някои от по-прозаичните функции, които може да откриете в някои модели. Вградени масажиращи механизми, охлаждане и отопление, както и вградени хладилници, шкафове за храна и микровълнови печки са от по-екстравагантните екстри. Ще завършим обзора на функции при реклайнърите с една доста фрапантно звучаща - внедряване на тоалетна в меката мебел. Звучи доста американско… и нехигиенично, но е факт – може да се намери на пазара.

Нашите дивани и фотьойли с релакс механизми нямат такива екзотични екстри. Те са просто красиви, функционални и супер комфортни мебели. Може да избирате от три вида дамаски - текстил, еко кожа и естествена кожа, а изборът от цветове и модели е повече от огромен. Може да разгледате асортимента тук.

 1. Alcatel
 2. BroadLink
 3. Dahua
 4. Dewalt
 5. Mitsubishi Heavy
 6. Xiaomi
 7. Motorola
 8. Yuneec
 9. AUX
 10. Fibaro
 11. Carmen
 12. Cobra
 13. Daikin
 14. General
 15. Gree
 16. Toshiba
 17. Nippon
 18. Farfisa
 19. Fujitsu
 20. Gigaset
 21. Mitsubishi Electric
 22. Panasonic
 23. Uniden
Онлайн решаване на спорове
© 2003-2020 - Bittel Всички права запазени.
Дизайн и програмиране: StudioX