Меню
Търси
en
Промоции
Мебели

Да поседнем… и полегнем – дивани и фотьойли с релакс механизъм

Мебелите с релакс механизъм, или както са по-известни в англоезичния свят – реклайнъри – не са новост по нашите земи. Разнообразие от модели се предлага от доста години на пазара ни и има клиенти, които се наслаждават на комфорта на този тип мебели отдавна. Все още обаче диваните и фотьойли с релакс механизми се считат като че ли повече за екзотика, отколкото за практична и комфортна ежедневна мебел. Добре, че сме ние, за да внесем яснота по въпроса и да разсеем митовете за екзотичност и непрактичност на тези удобни средства за сядане (и полягане).

Първите исторически данни за реклайнър (или по-скоро мебел с подобни функции) датират от 1850-та година. Френски майстори на мебели подаряват на Наполеон стол с релакс механизъм. Но не на онзи Наполеон с Ватерло и Св. Елена, а на племенника му – Наполеон III. И не стол с релакс механизъм, а легло, което се преобразувало в диван и в стол. Нямало много общо със съвременните релакс мебели, но поради възможността за сядане и полягане го считаме за прародител на реклайнърите. През 1928г. двама американци, Набуш и Шумейкър патентоват дървен стол с механизъм, а съвременният облик на меката мебел с релакс механизъм е дело на Д. Калдемайър през 1959г. Неговият дизайн е използван при креслата в космическите мисии Mercury, Gemini и Apollo. В стаята за предполетен релакс астронавтите са почивали в реклайнъри, като дори има документални кадри за това, пресъздадени по-късно в космическия епос Аполо 13 с Том Ханкс.

Съвременният дизайн на меката мебел с релакс механизми може да се нарече превъплъщение на идеята за комфорт и лукс. Характеризират се със сравнително големи размери, като седалката, облегалката и подлакътниците приличат на обемни меки възглавници, в които тялото комфортно „потъва“. Релакс механизмът се активира чрез ръчка или бутон и се състои в издърпване на облегалката назад и повдигане на опора за краката.

Целта на меката релакс мебел е да бъде наистина средство за тотална релаксация. Сядайки в нея да потъвате сякаш в безтегловност. Без компромиси по отношение на комфорт, мекота и удобство. Съвършенният уред за седене. Дали пред телевизионния приемник, или с книжка в ръка, а може би просто с чаша в ръка и добра компания до себе си - изборът е ваш.

Интересни екстри внедряват някои от производителите на мека мебел в своите дивани и фотьойли с релакс механизми, за да ги направят още по-функционални и атрактивни. Някои любопитни и практични – други шокиращи. Поставки за чаши и чинии, сгъваеми масички, вградено осветление или озвучаване са някои от по-прозаичните функции, които може да откриете в някои модели. Вградени масажиращи механизми, охлаждане и отопление, както и вградени хладилници, шкафове за храна и микровълнови печки са от по-екстравагантните екстри. Ще завършим обзора на функции при реклайнърите с една доста фрапантно звучаща - внедряване на тоалетна в меката мебел. Звучи доста американско… и нехигиенично, но е факт – може да се намери на пазара.

Нашите дивани и фотьойли с релакс механизми нямат такива екзотични екстри. Те са просто красиви, функционални и супер комфортни мебели. Може да избирате от три вида дамаски - текстил, еко кожа и естествена кожа, а изборът от цветове и модели е повече от огромен. 

Онлайн решаване на спорове © 2003-2024 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!