Меню
Търси
en
Промоции
Мебели

Профилактика на климатици

Какво представлява профилактиката на вашия климатик?

Периодичната профилактика на климатика представлява сервизно обслужване, което включва обстойна диагностика на вътрешното и външното тяло; почистване на вентилационните части, топлообменници, филтри и дренажна система; измерване параметрите на входния и изходния въздушен поток като температура, напор, шум; проверка на налягането в климатичната система; замерване на техническите показатели на климатика и консумирана мощност; преглед и допълване на количеството хладилен агент/фреон.

 


Защо е необходимо да извършвате периодична профилактика?

Редовното почистване на филтрите на климатиците ви осигурява чист въздух и здравословна среда за вас и вашето семейство. Професионалното почистване на климатика ще предотврати евентуални повреди, предизвикани от натрупан прах, плесени и други нечистотии. Освен това, ще подобри значително работата на вашия климатик, ще ви снабди с постоянен поток от чист въздух и ще удължи живота му.

 


Колко често трябва да се прави профилактика на климатика?

За да повишите енергийната ефективност, както и да намалите разходите си за електроенергия, е необходимо да извършвате два пъти годишно профилактика на вашия климатик – преди отоплителния и преди охладителния период. Честотата на извършване на профилактика зависи от предназначението на самия климатик. Ако се използва в промишлени и производствени помещения, както и в различни обществени заведения, е желателно да се извършва по-често.

 


Признаци за неотложна профилактика

Образуване на т.нар. въздушна тапа – когато топлообменниците са задръстени от прах и мръсотия, се затруднява процесът на топлообмен, което натоварва компресора и може да се стигне до повреда.

Неприятна миризма, причинена от натрупване на нечистотии в климатика.

Странен шум в работен режим.

Не охлажда.

Не топли.

 


Видове профилактика

В зависимост от състоянието на вашия климатик и специализираната фирма, която извършва диагностиката, видовете профилактика биват:

 

Стандартна* – включва преглед на външното и вътрешното тяло, почистване на съставните части и филтрите, както и проверка на климатика в работен режим по определени параметри.

 


 

Цялостна* – при този вид профилактика се извършва демонтаж на вътрешно, външно тяло или на двете, почистване на отделните компоненти, пълен преглед на климатика в работен режим и монтаж.

 


* Всяка една специализирана фирма за профилактика на климатични системи използва собствен метод за извършване на диагностика и поддръжка на климатици. Съветваме Ви да се консултирате предварително за вида профилактика, какви дейности включва, цени и срокове.

Цена на профилактиката

Цените за извършване на профилактика зависят от няколко фактора:

Състояние, вид и мощност на климатика

Ценова листа на специализираната фирма за профилактика

Необходимост от стандартна или цялостна диагностика

Условия, при които се извършва профилактиката

Срок на изпълнение

Онлайн решаване на спорове © 2003-2024 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!