Меню
Търси
en
Промоции
Мебели

Как да увеличите енергийната ефективност на вашия климатик

Монтирайте климатика на най-подходящото място

Избраното място за монтаж на външните тела оказва значително влияние върху ефективността на климатиците. Инсталирайте по възможност външното тяло на климатика на завет, така че да има достатъчно място за циркулация на въздуха през него.

 


Препоръчителни температури на отопление и охлаждане

Температурата при отопление в помещенията трябва да се задава между 19 и 24 градуса, докато при охлаждане температурата трябва да се задава между 23 и 26 градуса. Имайте предвид, че при охлаждане влажността на въздуха е по-малка и даже при по-високи температури чувствате хлад. Температурата в помещението трябва да се провери 30 минути след пускането на климатика.

 


Преценете времето, когато пускате климатика

При очакване на особено горещ ден включете климатика по-рано, без да изчаквате в помещението да стане горещо. Климатикът работи по-ефективно в режим на охлаждане, когато външните температури са по-ниски. В много студени дни включете климатика предварително в режим на отопление, за да постигнете бързо температурния комфорт, който желаете. Когато климатикът достигне зададената температура, той много по-лесно я поддържа, като отчита висока енергийна ефективност при ниски разходи за електроенергия.

 


Затворете вратите и прозорците

Дадено помещение се климатизира много по-лесно, когато вратите и прозорците са плътно затворени, независимо дали климатикът работи в режим на охлаждане или отопление. Външните щори при топли слънчеви дни са най-ефективни и спират навлизането на топлина през прозорците. Завесите също спомагат за запазване или увеличаване ефективността на климатика - при топли летни дни може да ги затворите, както и при студени зимни нощи.

 


Равномерна температура в помещението

Нагласете жалузите на климатика нагоре при охлаждане. По този начин студеният въздух пада ниско и се получава равномерна температура в цялото помещение. При отопление нагласете жалузите надолу, за да може топлата струя да пада и да се издига нагоре в последствие. Това ще спомогне за повишаване ефективността на климатика, защото равномерно разпределената температура в помещението изисква по-малка мощност за поддържането ѝ.

 


Редовно почиствайте филтрите на климатика

Енергийната ефективност и разходите за електроенергия са пряко свързани и зависят от начина на експлоатация. Редовното почистване на филтрите на климатика оказва значително влияние върху енергийната ефективност. Чистите филтри спомагат за безпроблемното преминаване на въздушната струя, докато замърсените затрудняват въздушния поток. Периодичната поддръжка на вашия климатик е гаранция за висока енергийна ефективност и чиста и здравословна среда.

Онлайн решаване на спорове © 2003-2024 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!