Меню
Търси
en
Промоции
Мебели

7 съвета за намаляване на сметките за електричество

За всяко домакинство е важно да оптимизира разходите си. Тези за електричество са сред най-сериозните пера в семейния бюджет, особено ако се отоплявате и/или охлаждате на ток. Няма да ви учим, че външна или вътрешна изолация значително намаляват потреблението на електричество, или че качествената дограма е ключът към комфортната температура в помещението. Това го знае всяко дете. Ще ви запознаем с някои по-малко популярни факти, с помощта на които да оптимизирате допълнително употребата на отоплителните си и охлаждащи електрически уреди.


 

1. Изберете си качествен климатик. Може да ви се стори клиширано, но е безспорен факт, че колкото е по-качествена климатичната инсталация, толкова по-ефективна е нейната работа и разходите за електричество са значително по-ниски. Всъщност разликата може да бъде толкова фрапантна, че спестените няколко стотин лева за закупуването на евтин климатик може да бъдат загубени още в рамките на един отоплителен сезон. А сега си представете за 5 или 10 години каква сума бихте могли да спестите, ако инвестирате малко повече в началото.

2. До 25% може да намалее сметката ви, ако завесите са на подобаващо разстояние встрани или над радиатора. Много хора правят грешката да поставят завесите върху радиатора и да очакват той да отоплява ефективно. А завеси пред климатика изобщо няма да коментираме.

 

3. Регулирайте разумно температурата в помещението. Намаляването на стайната температура само с 1 градус намалява с около 6% консумацията на ел. енергия на съответния уред. Препоръчителната температура при отопление е между 20-24 градуса, а при охлаждане – 26 до 28.

 

 

4. Ако се отоплявате с климатик при температури под нулата е препоръчително да не го изключвате, а да работи непрекъснато. Когато се включва и изключва за по няколко часа, уредът има нужда от време, за да навакса изстиването, което от своя страна увеличава осезаемо сметката за електричество.

 

5. Ако използвате електрически (а и не само) радиатори или печки, поставяйте алуминиево фолио между тях и стената зад тях. Това помага топлината да се насочва в правилната посока и да не затопляте напразно стената.

 

 

6. При отопление/охлаждане с климатик редовно почиствайте филтрите му. Това освен че подобрява качеството на въздуха, влияе благотворно и върху сметката за електричество. Натрупването на прах във филтрите намалява ефективността на топлообмен между вътрешното тяло и въздуха в помещението. Как да го направите лесно и бързо може да видите тук.

 

7. Проветрявайте. Изключително важно за здравословната среда в помещението е да вкарвате периодично свеж въздух отвън. Най-ефективният метод е да отваряте широко прозорци и врати за кратко време. По този начин ще навлезе максимално количество чист въздух, без помещението да изстине прекомерно и без сметката ви за отопление да набъбва сериозно.

Онлайн решаване на спорове © 2003-2024 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!