Меню
Търси
en
Промоции
Мебели

Причини за изтичане на фреон от климатизатора

Притеснява ви потенциален теч на фреон от вашия климатик? Ако климатизаторът не работи правилно или не охлажда, когато го включите, тогава е възможно да има нещо нередно с фреона. Често срещано схващане е, че фреонът се изчерпва при ползването на климатика. Всъщност, теч на фреон най-често се причинява от малки прободни отвори, които позволяват на фреона да излезе от системата. Други причини могат да включват лоша инсталация, фабрични дефекти и ерозия на метала.

Как може да се забележи течът
Когато става въпрос за изтичане на фреон, нещата се усложняват с течение на времето. Точно както пробив в надуваем басейн или легло - започва като малка дупчица и става все по голяма с времето. Дупката може да се забележи чрез наблюдаване на малки мехурчета в намотките на изпарителя. На това място най-често се наблюдават течове.

Как влияе фреонът на здравето на човек и околната среда
До 1930 година използваният в климатиците газ бил амоняк, който е опасен за здравето на хората. След регистрирането на няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. До 2002 година масово използван е агент R-22. Той е безопасен за човека, но излъчва при употреба повече топлина през лятото и по този начин повишава допълнително температурата в гъсто населените градове. Затова производителите се насочват към R-407 и R-410. Използваните в климатиците фреони обаче са главни виновници за образуването на озоновите дупки високо в атмосферата. Последната иновация на климатичния гигант и пазарен лидер Daikin е фреонът R-32. В сравнение с масово използвания за момента R-410A, R-32 намалява вредното въздействие върху околната среда с 68% и осигурява по-висока ефективност на климатика. На пазара е пусната цяла гама инверторни климатици Daikin Bluevolution, която се грижи максимално за околната среда, използвайки фреон R-32. Серията FTXM-М от гамата Bluevolution впечатлява с брилянтни стойности на сезонна ефективност до A+++ без никакъв компромис в комфорта и грижа за здравето. Въпреки че фреонът е безопасен, в климатичната система той работи под високо налягане и когато стане въпрос за течове трябва да се обърнете към експерт-техник.

Кои са най-често срещаните причини за течове на фреон
Въпреки че тези течове не са толкова често срещани, колкото смятате, това не означава, че не се появяват. Теч може да възникне дори в чисто нов климатик, ако той не е инсталиран правилно. Затова се правят тестове за изтичане на фреон още при поставянето на климатика. Втората най-често срещана причина за изтичане на фреон е повреда. Причина за течове е ерозията на метала, която се появява с течение на времето. Образуват се малки дупки, които пропускат фреона. Друга причина за изтичане на фреон са фабричните дефекти.

Богата и разнообразна гама от климатични системи и още полезна информация можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg

Онлайн решаване на спорове © 2003-2024 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!