Меню
Търси
en
Промоции
Мебели

Ползи от соларните системи

Икономическата несигурност, ширеща се последните години, както и постоянно променящите се цени на изкопаемите горива провокира проектантите и производителите на системи за отопление и топла вода да отправят поглед към естествените природни възможности. Разработват се рационални, високоефективни и икономични алтернативи, които осигуряват комфорт за всички и допринасят за опазване на околната среда.

Неограничената слънчева енергия може да се използва за захранване на слънчева система, която осигурява топла вода. Това прави „горивото“, използвано за затопляне на водата, напълно безплатно и осигурява енергийна независимост. Поради природните и климатични условия в България тези практични слънчеви колектори са изключително рентабилни за региона, тъй като слънчевото греене е изключително подходящо за монтиране както на слънчеви системи със собствен водосъдържател, така и на соларни панели към система с допълнителен бойлер със серпентина.

Предвид значително по-ниската цена на електрическите бойлери, в сравнение с тази на слънчевите системи, много хора се насочват именно към тях, без да се замислят, че спестените пари от електричество могат да изплатят първоначалната инвестиция в соларните системи и да осигурят печалба в дългосрочен план. Само за период от 2 до 3 години похарчените пари ще се превърнат от разход в инвестиция, а при добра поддръжка системата може да работи дори 30 години, което може да осигури печалба до около 10 пъти по-голяма от инвестираната сума.

Електрическият бойлер изхвърля няколко тона въглероден диоксид годишно - приблизително 8 тона за четиричленно семейство при генерирано електричество от ТЕЦ-овете с ефективност 30%. Използването на природен газ също замърсява значително природата.
Соларните инсталации не създават шум, не отделят вредни емисии или друг вид замърсяване. Приложението им спомага за ограничаването на глобалното затопляне и промените в климата.

Много популярна заблуда е, че през зимата слънчевите системи не работят поради ниските температури. Всъщност, колекторите не се нуждаят от „видимата“ топлина на Слънцето, а от неговите ултравиолетови лъчи, които достигат до Земята непрекъснато, т.е. достатъчна е единствено слънчевата светлина за работата им. Добрите изолационни качества на полиуретановата пяна позволяват дълготрайно запазване на температурата на водата в изолирания бойлер, като се отчитат много малки температурни загуби през студените дни.

Ами в облачно време, когато няма пряка слънчева светлина? Дори в облачните дни покритието на вакуумните тръби осигурява максимално абсорбиране на слънчевата радиация, тъй като поглъща инфрачервените лъчи, които се трансформират в топлинна енергия, която от своя страна затопля водата. Разбира се, тогава ефективността не е толкова голяма, както при ясно време, но е достатъчна за сгряване на водата в бойлера до необходимата температура. На практика енергията, генерирана от слънчевите колектори, се явява независима от метеорологичните условия.

Профилактика на инсталациите не е необходима, а инсталирането им е бързо и лесно. Соларните системи нямат подвижни части и съответно не изискват почти никаква поддръжка. Единствено при сух климат и наличие на прах би могло да се наложи почистване на панелите с вода.

Сред водещите брандове соларни системи в България е търговската марка Nippon.
Соларните системи Nippon се характеризират с висока ефективност, перфектна устойчивост на атмосферни влияния, както и изключително лесен монтаж.

Онлайн решаване на спорове © 2003-2024 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!