Меню
Търси
en
Промоции
Мебели

6 любопитни начини за употреба на дронове

Повечето хора си взимат дрон или за да снимат видео и фото от въздуха,  или за да си летят за удоволствие. Напоследък обаче дроновете стават все по издръжливи, умни и товароносими, благодарение на развитието на технологиите в електрониката, батериите и софтуера. Поради новите им възможности, хората започват да им измислят все по-интересни и нестандартни начини, по които да използват летящите машини. Подбрали сме ви някои от най-любопитните.

1.     Доставка на пица.

Използването на дрон като доставчик на пица или друг вид храна вероятно би направило тази услуга по-бърза и по-евтина. За съжаление все още не е особено удачна, защото летенето на дронове в гъсто населена градска среда предразполага към инциденти, въпреки „умните“ съвременни дронове. С усъвършенстването на софтуера и сензорите може би един ден пицата ни ще долита през прозореца.


2.     Лов

Ловците се славят с особено въображение и успяват да употребят в заниманието си различни неконвенционални средства и способи. Не са подминати и дроновете. С помощта на дрон с камера, изобретателните ловци наблюдават терена отвисоко и лесно забелязват струпването на дребен дивеч, или пък проследяват движението на едрия дивеч и по-добре координират усилията си за отстрелването му.


3.     Риболов

Рибарите не остават по-назад. И при тях дроновете намират нестандартна и любопитна употреба. Могат да елиминират до голяма степен нуждата от лодка – с помощта на дрона въдицата може да се занесе много навътре във водоема или пък там да бъде хвърлена захранка. Още по-нетрадиционните методи включват доставка на бира от брега до рибаря в лодката.


4.     Фермерство

Земеделските производители също са намерили удачно приложение за дроновете с камера. Облитайки земите могат да извършат заснемане и анализиране на засетите площи, за да вземат конкретни мерки за напояване, наторяване, пръскане и други селскостопански дейности. При някои култури е особено сполучлива и употребата на дрона като летателно средство за пръскане с пестициди. За целта има създадени специални дронове, които имат нужната товароносимост.


5.     Планинско спасяване

Мобилността и компактните размери на дроновете с камера ги прави много по-универсално и евтино средство за издирване на бедстващи туристи или алпинисти в сравнение с хеликоптерите. При издирване на затрупани в лавини също може да се използват летящите машинки. Кой знае, може би един ден най-добрият приятел на бедстващия няма да е санбернар с буренце ром на врата, а квадрокоптер с буренце ром.


6.     Бърза помощ

Тук става въпрос за наистина бърза и спешна помощ. В рамките на 4-6 минути. Само в Европейския съюз годишно около 800 000 души получават инфаркт и само 8% от тях получават навременна помощ и оцеляват. Това се дължи на сравнително бавното придвижване на специализираните автомобили в градска среда, поради което помощта пристига средно за 10 минути. За България тази цифра е съвсем друга, но няма да го коментираме. Холандска компания разработва специален дрон, който да предостави изключително бързо най-важните животоспасяващи средства. Дронът е оборудван с портативен дефибрилатор и с отделение за животоспасяващи медикаменти.

Онлайн решаване на спорове © 2003-2024 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!