Bittel Bittel

Търси
Разширено търсене
Меню
Промоции

Как работят климатичните системи?
Климатичните системи и хладилниците работят по един и същи начин. Вместо охлаждане на малко изолирано място, както в хладилника, климатичните системи охлаждат стая, къща или цели сгради.

Климатиците използват химикали или така наречените хладилни агенти, които лесно се превръщат от течност в газ и обратно. Ролята на тези химикали е да извлекат топлината от въздуха в стаята и да я прехвърлят в атмосферата навън.

 

Устройството на всяка климатична система включва три основни компонента:

    Вътрешно тяло,
    Външно тяло
    Компресор

Външното тяло снабдено с топлообменник, вентилатор и компресор, който е сърцето на системата. Външното тяло се монтира отвън. Вътрешното тяло, снабдено с топлообменник, се монтира във вътрешното помещение. Именно вътрешното тяло охлажда, отопля или изсушава вашия дом.

 


Хладилният агент постъпва в компресора като студен газ с ниско налягане. Компресорът увеличава налягането и студеният газ го напуска под формата на горещ газ с високо налягане, като преминава в топлообменника на външното тяло. Той силно наподобява радиатор на кола. Ако погледнете от външната страна на външното тяло, ще забележите много фини метални ребра, които позволяват преминаващият под формата на горещ газ хладилен агент да загуби по-бързо топлината си.

При излизането на химикала от външния топлообменник, неговата температура вече е много по-ниска и под влияние на високото налягане той се променя от газ в течност. Течността влиза в топлообменника на вътрешното тяло през много тесен отвор. Излизайки от него, налягането пада рязко и кара течността да се изпари, което отново я превръща в газ. 

При този процес, когато течността се изпарява и се превръща отново в газ, тя извлича топлината от въздуха наоколо. Тази топлина е необходима, за да разделите молекулите на флуида, който се превръща от течност в газ.

Изпарителят също има метални ребра, за да помогне при обмяната на топлинна енергия с околната атмосфера.

След като флуидът напусне изпарителя, той вече е охладен газ под ниско налягане. Тогава се връща в компресора, за да започне целия процес отново.

С изпарителя е свързан вентилатор, който помага на въздуха да циркулира из къщата през ребрата. Топлият въздух е по-лек от студеният, затова обикновено е най-горе в стаята. Има отвор, там където въздухът се всмуква в климатика и отива надолу по тръбите. Горещият въздух се използва, за да охлади газта в изпарителя. След като топлината от въздуха е отнета, той е охладен. Тогава се издухва в стаята през други тръби, които обикновено са на нивото на пода.

Това продължава отново и отново, докато въздухът в стаята достигне желаната температура. Термостатът усеща кога тази температура е достигната и климатикът се изключва автоматично. Когато стаята започне отново да се стопля, термостатът отново включва климатика.

 

 

Термопомпа
Как работят климатичните системи в режим отопление?

Представете си, че вземете един климатик и размените външното и вътрешното тяло така, че поставите топлото тяло вътре, а студеното отвън. Тогава ще имате отоплител, който работи изключително добре. Вместо да изгаря гориво, това което прави е да „пренася топлина”.

 

 

Термопомпата представлява климатик, в който има клапан, който позволява да се превключва от климатик в отоплител и обратно.

Термопомпите могат да бъдат изключително ефективни относно използваната енергия. Има един проблем при повечето термопомпи и той е натрупването на лед на външния топлообменник. Термопомпата трябва да разтопява леда периодично, затова се налага да се превключва автоматично в режим на климатик, за да затопля външния топлообменник. Когато леда се разтопи, термопомпата превключва отново на отопление.

 

 

Типове климатици
Думата климатици обхваща голямо разнообразие от устройства, които могат да се различават по начина си на монтаж (стенни, подови, таванни и други) и по начина си на работа (обикновени, инверторни и хиперинверторни).


 1. Alcatel
 2. BroadLink
 3. Dahua
 4. Dewalt
 5. Mitsubishi Heavy
 6. AUX
 7. Fibaro
 8. Carmen
 9. Cobra
 10. Daikin
 11. General
 12. Gree
 13. Toshiba
 14. Nippon
 15. Farfisa
 16. Fujitsu
 17. Gigaset
 18. Mitsubishi Electric
 19. Panasonic
 20. Uniden
Онлайн решаване на спорове
© 2003-2021 - Bittel Всички права запазени.
Bittel.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация
Чат с нас!